Дизайн на детска стая

30 септември 2019
Дизайн на детска стая

Вчера във един фейсбук пост споменах, че Decorline се развива в студио за интериорен дизайн и обещах да  представям на вашето внимание, всяка седмица, полезни блог постове от сферата ми на дейност. Като за първа статия, се спрях, на нелеката задача – да пиша за проектиране и дизайн на детска стая.


Искам да отметна и една любопитна информация, че по време на обучението ми в университета, изучавахме цели два семестъра тази специфична зона и не е лесно, да се синтезира най-важното в няколко основни правила. Поразрових се в лекциите ми, а и придобития работен опит в Икеа не е за подценяване, но спирам дотук с „автобиографията“ и продължавам с някои правила, които е важно да се знаят, преди да стигнем до закупване на стенни декорации и предмети с декоративен елемент.

 

№ 1. Изберете стаята, по - възможност, с южно изложение, защото през зимата слънцето е ниско и топли, а през лятото високо и не напича.

 

№ 2. Леглото, трябва да се постави, далеч от въздушни течения, образуващи се между вратите и прозорците. Необходима е основа на леглото, която да осигури достатъчно здрава опора за неукрепналия гръбначен стълб на детето. Основи от типа на ламелните най - добре предават товарите от гръбначния стълб, като го предпазват от изкривявания и се считат за най - хигиенични.

 

№ 3. Стигнем ли до зоната за учене,  трябва да имаме предвид изменението в ръста на децата и необходимостта от осигуряване на правилна стойка по време на работа. Поради това работния стол и бюрото трябва да бъдат с регулируеми дължини.

 

№ 4. Мебелите, характерни за детската стая са: легло, гардероб, стол за бюро и бюро, библиотека за книги и обем за съхранение на детски принадлежности и играчки. Желателно е формите и мебелите да бъдат обезопасени - избягване на остри ръбове, особено при по-малките възрастови групи.

 

Това са златните правила, които спазвам, доколкото е възможно. Психолозите са доказали, че детската стая пряко влияе на развитието на личността и установяването на характера - затова нека внимаваме и ако е нужно да се консултираме със специалистите в областа преди да преминем към закупване на мебели или предмети с декоративен елемент.

 

За повече информация и безплатна консултация с интериорен дизайнер, както и за всякакви въпроси относно продуктите на www.decorline.bg - не се колебайте да се свържете с мен на admin@decorline.bg : )