Цветовете в детската стая

7 октомври 2019
Цветовете в детската стая

     Тази седмица, като втора статия, но не и по важност, отново ще пиша по тема, която е свързана с най-малките ни приятели. Темата е важна и много интересна, включваща психологически проучвания - как цветовете влияят на детската психика.

 


     Всеки един от нас, желае да създаде приказна детска стая. А знаете ли, как цвета избран за основен се отразява върху нашите деца? Темата е изключително сериозна и важна, затова направих дълго проучване и синтезирах за вас най-важното.

 


     1. Червено - енергичен, но опасен цвят.
Червеното е енергизиращ цвят. Според някои проучвания, прави децата ни по-атлетични, но внимавайте, използван в големи количества при боядисване или в декорацията, подсъзнателно ще им подейства негативно, ще ги направи по-агресивни и неспокойни.

 


     2. Оранжев цвят - топлина и уют.
Ако сте родител и сте избрали оранжевия цвят за детската стая, доказва вашето позитивно отношение към света. При този избор, ще подпомогнете детето да бъде по-социално, но все пак не прекалявайте с този интензивен цвят.

 


     3. Жълтата детска стая - енергичната и веселата.
Този цвят се свързва с радостта, а в по-меката си тоналност повишава концентрацията на децата, но тук, отново, при повишеното му присъствие в детската стая, действа негативно, като предизвиква раздразнителност.

 


     4. Зелено - успокояващата стая.
Използването на този цвят в детската стая, подсъзнателно действа успокояващо за най-малките. Отново като жълтият стимулира и подобрява концентрацията. Няма да сгрешите със зеленото, но внимавайте то да бъде в подходяща тоналност.

 


     5. Син цвят - спокойствие в стаята.
Този цвят е с противоположно влияние, съпоставено с червеният. При наличие на агресивно поведение и трудно заспиване при момче, синьото трябва да бъде избран за основен цвят в стаята му.

 


     6. Лилавата стая - нотка загадъчност.
В този цвят се преплитат енергията на синьото и червеното. С лилавото ще развиете креативността на вашето дете, но внимавайте, използвайте в подходяща за детска стая тоналност.

 


     7. Бялата детска стая - чистота и невинност.
Ключът към невинна и спокойна среда е бялата детска стая. Според интересно проучване, децата, които израстват в такъв вид стаи, умеят умело да пазят тайни.

 


     8. Розовата - изпълнената с любов стая.
Този цвят, освен че е много любим на повечето момичета, то ги прави и по-емпатични и им действа успокояващо, но при продължително влияние, розовото може да предизвика безпокойство и капризничене.

 


     9. Сивият цвят - интуитивен и емоционален.
Бъдете внимателни, ако сте решили това да бъде цветът на детската стая. Сивото развива интуицията, но често в такава среда, детето се чувства самотно и неразбрано. Знаете ли, че повечето писатели използват този цвят в работната си стая? Вече решихте, сивия цвят да преобладава? Психолозите препоръчват да изберете по-топлата му тоналност и да комбинирате с наситен цвят, като жълтото.

 


     10. Кафявото - надеждният цвят.
Цвета на почвата е добър избор за детска стая, но и тук трябва да бъдем внимателни, да не сътворим задушаваща обстановка за най-малките. За успокояващо действие и чувство на сигурност, трябва да изберем цвят „кафе“ и много светло бежево.

 


     11. Черният цвят - доминиращ и мощен.
Да, можете да използвате и черно, но в умерени количества и ако стаята притежава високи прозорци, с наличие на много естествена светлина. Прекаляването с този доминираш и мощен цвят предизвиква кошмарни сънища.

 


     Не съществува много подходящ или много не подходящ цвят. Ключът е в ръцете на тоналността и количеството на присъствие в интериорното пространство. Не е лесна задача да се създаде функционална детска среда, която да бъде едновременно ергономична и да въздейства положително. При възможност, използвайте услугите на колега - интериорен дизайнер. Аз, всеки ден, отговарям на вашите въпроси, свързани с интериорен дизайн и декорация, ако имате и Вие въпроси, пишете ми на admin@decorline.bg